FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je een vraag over Upp Living? Neem dan een kijkje in onze lijst met veelgestelde vragen!

Algemeen

Ik wil een appartement huren, wat moet ik doen?

De verhuur en inschrijving voor een appartement in Upp Living verloopt volledig digitaal. Op deze projectwebsite is alle informatie terug te vinden over de huurprijzen, plattegronden etc. en hier kun je eveneens te zijner tijd jouw inschrijving starten en voltooien!

Om een appartement te kunnen huren dien je te voldoen aan een inkomenseis. Het bruto maandinkomen dient tenminste gelijk te zijn aan 3,5 keer de kale maandhuur.

Voor tweeverdieners geldt dat het tweede inkomen voor 75% kan worden opgenomen in de inkomenstoets.

De winst uit toekomstige verkoop van een eigen woning telt voor 5% mee in het jaarinkomen. Eventueel aanwezig eigen vermogen telt voor 10% mee in het jaarinkomen.

Er is geen voorrangsregeling of huisvestingsvergunning van toepassing.

Indien je niet voldoet aan de voorwaarden dan kunnen wij je helaas niet verder van dienst zijn voor dit project.

Wanneer start de verhuur?

Naar verwachting start de verhuur van deze appartementen in april 2025. 

Kan ik een modelwoning bekijken?

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de appartementen eruit komen te zien. Om je alvast een beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, geven wij een impressie via deze website en middels zogenaamde Artist Impressions van bijvoorbeeld de keuken, woonkamer en slaapkamer. Deze worden gemaakt volgens de richtlijnen van het opleverniveau, maar zullen ook elementen bevatten zoals vloerafwerking, meubilair en andere aankleding die je niet in het appartement terugvindt bij de oplevering.

Momenteel wordt hard gebouwd aan de appartementen. Uit veiligheidsoverwegingen is het daarom niet mogelijk om zelfstandig de bouwplaats te bezoeken. Op een later moment gaan we in gesprek met de aannemer om de mogelijkheden van een eventuele kijkdag te bespreken. Indien hierover meer duidelijkheid is, informeren wij je hierover via de website en een nieuwsbrief.

Wij benadrukken dat je het appartement accepteert en het huurcontract tekent vanaf de plattegrond. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de getoonde impressies en sfeerplattegronden.

Huren is slim en luxe! Waarom?

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per de eerste of de vijftiende van de maand, met 1 maand opzegtermijn.

Daarnaast geniet je van een modern duurzame woning, voorzien van een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen.

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De appartementen worden verhuurd in de vrije huursector en middenhuur. Voor de appartementen in Upp Living is het niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. 

Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Ja, je betaalt naast de kale huurprijs per maand servicekosten. Dit zijn kosten die gemaakt worden voor het onderhoud en gebruik van de algemene ruimten.

Op basis van de werkelijke kosten vindt er in het opvolgende jaar een afrekening plaats. Het voorschot is nog niet definitief vastgesteld maar bedraagt naar verwachting circa € 75,- per maand.

Voor de gezamenlijke ruimtes waar alle bewoners gebruik van maken worden bepaalde kosten gedeeld. Bijvoorbeeld voor de schoonmaak van de algemene ruimtes. Je ontvangt hiervan altijd een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten.

De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald.

Naast de servicekosten dien je zelf de maandelijkse lasten voor stroom, water en licht en gemeentelijke lasten te betalen. De contracten met de nutsbedrijven dien je zelf af te sluiten. 

Wat voor type huurovereenkomst is van toepassing?

De huurovereenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.

Er staat in de huurovereenkomst wel een minimumduur van 1 jaar opgenomen. Dat betekent dat je de huurovereenkomst gedurende het eerste jaar niet kunt opzeggen. Zie vraag ‘Wat is de minimale huurtermijn?’ voor meer uitleg. 

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste en vijftiende van de maand.  

Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa vier weken voor de sleuteloverdracht krijg je bericht over deze huuringangsdatum. Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt. Kortom: er kan dus enige tijd zitten tussen de ondertekening van je huurovereenkomst, en de ingangsdatum van de minimale huurtermijn van 1 jaar.  

Kan ik mijn huurovereenkomst (nog) opzeggen voordat ik de sleutel krijg?

Nee. Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum.

Wie mag huren?

Je kunt alleen een appartement huren wanneer je er zelf gaat wonen en je na de verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de Gemeente Alphen aan den Rijn. Het is verboden om de woning te verhuren voor korte of langere periode (Short Stay, AirBnB e.d.). Ondertekenaar(s) van het huurcontract en hun eventueel inwonende kind(eren) zijn de bewoners van de woning. Niemand anders. 

Kan ik een appartement delen met een vriend/collega?

Het is helaas niet toegestaan om een appartement te huren met woningdelers. Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen. 

Is het toegestaan om huisdieren te houden?

Je neemt natuurlijk jouw trouwe viervoeter of ander huisdier graag mee naar een nieuw appartement. Mits dit geen overlast veroorzaakt voor andere bewoners, is dit toegestaan. Zorg er dus voor dat jouw huisdier geen overmatig lawaai maakt, niet ontsnapt en geen schade toebrengt aan de woning en algemene ruimten. 

Welke huurverhoging kan ik jaarlijks verwachten?

Voor alle huurverhogingen geldt dat deze jaarlijks per 1 juli ingaan. De exacte huurverhoging wordt voor 1 mei van dat jaar schriftelijk gecommuniceerd. 

Moet ik ten behoeve van het appartement verzekeringen afsluiten?

Je dient o.b.v. de Algemene Bepalingen behorende bij de huurovereenkomst een inboedelverzekering af te sluiten. De opstalverzekering (ten behoeve van het gebouw) wordt door je verhuurder afgesloten. Dit geldt ook voor de glasverzekering; de kosten hiervan worden aan jou doorbelast via de servicekosten. 

Huurvoorwaarden en inkomensvereisten

Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijf- of bemiddelingskosten te betalen. Vóór (of tijdens) het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele borg te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. 

Hoe worden appartementen toegewezen?

Aan de hand van de inkomenseis, woningvoorkeuren, beschikbaarheid, volledigheid van je dossier en finale credit check worden de appartementen toegewezen. Bij gelijkwaardige kandidaten op een appartement, gaan wij een lotingsysteem toepassen. Over de toewijzing van appartementen kan niet worden gecorrespondeerd.

Wat zijn de toewijzingscriteria?

De inkomenseisen zijn van toepassing op alle potentiële huurders. 

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een appartement te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld: 

  • Minimaal bruto maandinkomen (vakantiegeld en eventuele vaste eindejaarsuitkeringen mogen hierin meegenomen worden) van 3,5 x de maandhuurprijs; 
  • Bij twee (gezins)inkomens telt het tweede inkomen voor 75% mee. 

Alle vaste inkomsten van een huurkandidaat worden meegeteld. Denk daarbij aan salaris, vakantiegeld, dertiende maand en (pensioen)uitkering.

Ontvangt kandidaat huurder extra structurele toeslagen (onregelmatigheidstoeslag, bonus, winstuitkering, overwerk) dan mag het gemiddelde van deze structurele toeslagen worden meegenomen. 

Jaarlijks fluctuerende bedragen worden niet meegenomen. Ook de inkomsten uit flex-, oproep-, en uitzendwerk worden niet meegenomen. 

Eventuele betalingsverplichtingen als alimentatie, persoonlijke leningen e.d. worden op het inkomen in mindering gebracht.

Let op: voor appartementen in de middenhuur gelden inkomensgrenzen. Hierbij verwijzen we naar de website: www.rijksoverheid.nl 

Hoe zit het als ik niet voldoende inkomen heb, maar wel eigen vermogen?

Voldoe je met jouw maandelijks inkomen niet (geheel) aan de gestelde inkomenseis dan mag je, jouw eigen vermogen meetellen op basis van gedegen bewijsvoering. 

De winst uit toekomstige verkoop van een eigen woning telt voor 5% mee in het jaarinkomen.

Eventueel aanwezig eigen vermogen telt voor 10% mee in het jaarinkomen.

Het is aan de verhuurder om te beoordelen of het eigen vermogen voldoende is om langdurig het tekort aan maandinkomen aan te vullen. Naast eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn. 

Telt een uitkering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering telt mee als eerste inkomen indien je kunt aantonen op lange termijn structureel aan de inkomenseis te kunnen voldoen. Daarnaast telt een uitkering, wanneer het een 2e inkomen betreft, mee in de berekening. 

Telt studiefinanciering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Studiefinanciering is een lening, en telt daarom niet mee als inkomen.

Kan ik als ondernemer een appartement huren?

Als ondernemer kun je een woning huren als je minimaal 2 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomensrichtlijnen voldoet.

Er wordt gevraagd om de laatste twee jaarrekeningen van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (nettowinst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de nettowinst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto-inkomen gehanteerd.

Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 2 maanden kale huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst. De waarborgsom moet voor de sleuteloverdracht in bezit zijn van de verhuurder.  

Moet ik een borg storten om te mogen huren?

Standaard geldt 1 maand waarborgsom. Indien je beschikt over een inkomen uit tijdelijk dienstverband, jouw inkomen (deels) afkomstig is uit eigen vermogen of wanneer je zelfstandig ondernemer bent, dien je rekening te houden met een waarborgsom ter grootte van 2 maal de huurverplichting. Alle inschrijvingen worden hierop individueel beoordeeld.

De betaalde waarborgsom wordt duidelijk vastgelegd in de huurovereenkomst en wordt niet tussentijds uitgekeerd.

Het is belangrijk om te benadrukken dat na ondertekening van de huurovereenkomst de borg niet kan worden geannuleerd vóór de sleuteloverdracht. 

Kan ik als uitzendkracht een appartement huren?

Het is belangrijk dat je ook op langere termijn de huur kunt betalen. Daarom is het noodzakelijk om een arbeidsovereenkomst van minimaal één jaar te hebben, ondersteund met een intentieverklaring van de werkgever. Met een nul-urencontract of een contract via een uitzendbureau kun je niet aan deze voorwaarden voldoen.  

Indien je minimaal beschikt over een fase B overeenkomst met vaste uren en een vaste periode met intentieverklaring is het mogelijk om in aanmerking te komen.  

Mogen ouders of derden garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomenseis?

Als je een appartement wenst te huren in Upp Living dien je als contractant zelf te voldoen aan de gestelde inkomensvoorwaarden. Er worden geen garantstellingen van derden geaccepteerd.  

Welke documenten dien ik aan te leveren?

Er zijn twee verschillende momenten om documenten aan te leveren, namelijk tijdens de inschrijving (bij start verhuur) en na de toewijzing (als je bent geselecteerd voor een woning). De documenten die je moet aanleveren zijn afhankelijk per arbeidssituatie en woonsituatie.

Wanneer zijn de appartementen klaar en zou ik kunnen verhuizen?

We gaan ervan uit dat de appartementen in Q2/Q3 2025 gereed zijn. Dit is een prognose.

Vele professionals op de bouw zijn dagelijks bezig om deze mooie appartementen op tijd op te kunnen leveren. Echter kunnen onvoorziene omstandigheden de opleverdatum versnellen of vertragen. Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals harde wind of vorst, maar ook het aanleveren van afbouwmateriaal.

Verhuurder/beheerder is niet aansprakelijk voor een mogelijke wijziging in de prognose opleverplanning. 

Welke woonoppervlaktes worden getoond?

De woonoppervlaktes van de appartementen liggen tussen de ca. 48 en 110 . Deze oppervlaktes zijn (t.z.t) zichtbaar in de woningzoeker en/of op de sfeerplattegronden. Het betreffen de woonoppervlaktes van de appartementen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

Opleveringsniveau

Worden de appartementen kaal, gestoffeerd of gemeubileerd?

De appartementen worden kaal verhuurd. 

Waar kunnen auto's worden geparkeerd?

Er zijn 125 parkeerplaatsen beschikbaar voor de appartementen.

Waar kunnen fietsen worden geparkeerd?

In de onderliggende parkeergarage en op de begane grond zijn diverse ruimten aanwezig ten behoeve van het stallen van fietsen. Zodoende is er genoeg plek aanwezig voor het comfortabel stallen van fietsen en scooters/bakfietsen.  

Heb ik een berging tot mijn beschikking?

De appartementen beschikken allemaal over een inpandige berging. 

Wat is het energielabel van de appartementen?

Bij nieuwbouwwoningen wordt het energielabel pas opgesteld ná oplevering, omdat de inspecteur op locatie moet kunnen gaan kijken. Een officieel energielabel kunnen we dus nog niet afgeven. Wel is het zo dat alle nieuwbouwwoningen aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden voldoen, en daarmee is geborgd dat het label A of beter is.  

Hoe wordt de keuken afgewerkt?

Alle appartementen zijn voorzien van een luxe keuken. De keuken is in een lichte kleurstelling, heeft een composiet aanrechtblad en is voorzien van Siemens inbouwapparatuur. De uitvoering van de keuken is per type appartement verschillend en terug te vinden in de documentatie van het betreffende appartement. 

Hoe wordt de badkamer afgewerkt?

De badkamer is comfortabel en voorzien van inloopdouche met of zonder hardglazen douchewand (en/of douchedeur), elektrische designradiator en badmeubel met wastafel en spiegel e.e.a. afhankelijk van het type appartement. De wanden van de badkamer worden tot het plafond betegeld met witte wandtegels. Op de vloer liggen antraciet/zwarte vloertegels. In een aantal gevallen zal het zwevende toilet zich hier ook bevinden. 

Hoe wordt het toilet afgewerkt?

De toiletruimte bestaat uit een vrijhangend toilet en fontein met kraan. De wanden van de ruimte worden betegeld met witte wandtegels tot ca. 1,5 meter boven vloerniveau. Daarboven worden de wanden en plafond voorzien van wit spuitwerk. Op de vloer liggen antraciet/zwarte vloertegels. Let op: niet alle appartementen hebben een separaat toilet. Dit is t.z.t. terug te vinden in de documentatie van het betreffende appartement. 

Is er een separaat toilet?

Niet in alle appartementen. Er zijn appartementen waar het toilet zich in de badkamer bevindt. Bekijk de plattegrond op de website van de woning waar het toilet staat ingetekend.

Hoe zijn de wanden afgewerkt?

De wanden in het gehele appartement, met uitzondering van de technische ruimte, meterkast, toilet, gedeelte van de keuken en badkamer, worden met renovlies en vervolgens wit gesaust opgeleverd. In de woningen worden plinten toegepast.

Hoe zijn de plafonds afgewerkt?

De plafonds worden voorzien van wit spuitwerk. 

Is het appartement voorzien van een vloerafwerking?

Nee. De vloeren in de woonkamer, keuken, slaapkamer, berging en hal zijn niet verder afgewerkt. Er worden zwevende dekvloeren toegepast.

Voordat je een vloer aanschaft adviseren wij je goed te overleggen met jouw vloerenleverancier welke vloerafwerking geschikt is. Bij het toepassen van een zwevende afwerking, dus met een onderlaag, dan moet deze wel geschikt zijn voor de toepassing op een zwevende dekvloer. De vloerafwerkingen moeten geen hogere weerstandsklasse hebben dan Rb 0.09 (m².K)/W in verband met de werking van de klimaatinstallatie. Wanneer je een hogere weerstandsklasse toepast zal de woning niet voldoende warm kunnen worden of gebruik je onnodig veel energie wat hoge energierekeningen kan veroorzaken.

Tegels, parket en gietvloeren zijn niet toegestaan. Het is derhalve tevens verboden de vloeren niet te bedekken.

Houdt er rekening mee dat bij einde huurovereenkomst de vloerbedekking moet (kunnen) worden verwijderd, zonder schade aan te brengen aan de ondervloer. 

Hoe is de verwarming geregeld?

De appartementen worden aangesloten op een WKO en zijn voorzien van vloerverwarming.

Is er een afzuigsysteem in het appartement aanwezig?

In het appartement wordt een mechanisch ventilatiesysteem toegepast. Er is CO2 regeling van toepassing.

Is er een videofooninstallatie?

In het appartement is een videointercomsysteem aanwezig waarmee de algemene toegangsdeur kan worden geopend. 

Is het schilderen van de kozijnen en wanden toegestaan?

De kozijnen en wanden zijn in een neutrale kleur afgewerkt. De wanden worden met renovlies en gesaust opgeleverd. Je mag de binnenkant van de woning naar je eigen smaak maken. Dus je mag de wanden schilderen (of behangen).

De buitenkozijnen en de binnenkozijnen mogen niet worden geschilderd. Hetzelfde geldt voor de binnendeuren, ook deze mogen niet worden geschilderd. Tevens is het niet toegestaan om te boren in tegelwerk, vloeren, binnen- en buitenkozijnen.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je besluit de woning te verlaten, deze in de oorspronkelijke staat moet worden terug gebracht. Vraag bij twijfel, voor oplevering, de vastgoedmanager wat hierin wel en niet is toegestaan.